SHD Logistics is part of the Informa Markets Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 8860726.

Westgate fits out North London DC

Westgate fits out North London DC

When it comes to building alterations, different sites require different approaches. For example, two separate buildings might need a superficially similar result, but the ways in which the jobs are carried out are likely to be very different from one another.

The conditions, climate, shape and size of the location all have to be accounted for, and Westgate says it has the capability, and the experience to adapt in any scenario.

One case of a location requiring a particularly patient, logical and thought-out approach towards alteration was the Royal Mail North London Distribution Centre, where Westgate was tasked with providing a partition to create a 75m x 27m enclosure.

The very use of the train terminal structure means that it is wide open at one end and closed off at the other, leaving it open to the British weather! Before being able to use the space for its new function of a parcel sorting area, the Royal Mail wanted to establish a way to create an enclosure to protect employees from the elements.

It was also important to take into account the closure of several railway tracks while the works were completed, meaning that the project needed to be finished within a tight timeframe and to an exacting project plan.

To complete this project, Westgate provide the following solution:

  • Anchorwall double-skin insulated panels were connected to the floor, up to a height of 3.6m, above which Flexiwall FR630 translucent fabric was placed, which allowed in natural light
  • The Flexiwall material was then profiled to fit the shape of the curved roof at the top of the terminal and suspended using existing steel work to minimise additional building requirements
  • A gap of approximately 1m was left open at the top of the partition, to allow for sufficient air to flow into the enclosure and to prevent potential for pressure build-ups; this requirement had been established during the site survey and wind load testing
  • An outside wall was lined with Hoardfast Flamescreen Zero 35mm panels to help increase insulation in the building, and also to enhance its overall appearance
  • Two Fastflex Impact rapid action doors, as well as hinged doors and sliding steel Anchorwall doors, were also installed to accommodate the arrival and exit of vehicles and pedestrians

The enquiry for this project was received by Westgate in July. During the course of three weeks spread over August and September, all work was completed and approved by the client, who declared themselves totally satisfied with the results.

Eric McLennan of Boyes Rees Architects, said: “I was on site yesterday and was very impressed with your installation.”

Hide comments
account-default-image

Comments

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <blockquote> <br> <p>

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Publish